אודם בפנים אצל ילדים עם דלקת עור אטופית על רקע שימוש בחלב פרה, חלבון ביצה, ובוטנים. לפעמים, העור יכול להתנהג כמו אזהרה אדומה, מעין מחווה שמאחוריה מסתתרות המידע החשוב והעיקרי: מה קורה עם מערכת החיסון שלנו וכיצד יכולים אוכלוסיות מסוימות להגיב בצורה יתר פתאומית לחלק מהמרכיבים שבתפריט שלהן.
מחקר שפורסם לאחרונה בחודש יוני במגזין המקצועי "DERMATOLOGY", חקר את הקשר בין אודם בפנים לרגישות לחלב פרה, חלבון ביצים ובוטנים בקרב ילדים אטופיים עד גיל 36 חודשים. במסגרת המחקר, נבדקו 109 ילדים אטופיים עם מחלת דלקת עור אטופית לגילאים נמוכים, על מנת לאתר קשרים והשפעות בין האודם בפנים לרגישות תחושתית כלפי מזון.
ד"ר אביגדור סרברניק מסביר כי התוצאות שקיבלו חוקרי המחקר עלול להיות בעל תרומה עצומה להבנת היחסים בין תפקוד מערכת העיכול והתפתחות האלרגיה למזון בשלב כלשהו בחיי האדם. התוצאות המעניינות מראות כי 48% מהילדים האטופיים שסובלים מאודם בפנים, הפגישו רגישות לחלב פרה, חלבון ביצים ובוטנים, לעומת אך 22% בלבד מבין הילדים האטופיים שלא סובלים מאודם בפנים.
בנוסף, התברר כי ילדים המתמודדים עם אודם בפנים סובלים מחמורת המחלה באופן חמור יותר מאלה שאינם מתמודדים עם התופעה הזו. כמובן שיש להסתכל על המחקר במודעות למגבלותיו, כולל גודל המדגם וגורמי תוצאה אפשריים אחרים, אך העובדה עצמה כי המחקר מאתר קשרים בין אודם בפנים ורגישות תחושתית למזון בקרב ילדים אטופיים היא עצומה.
מחקר זה מצביע על החשיבות המרכזית של המנגנון של ריגוש דרך העור בתהליך ההתפתחותי של אלרגיה למזון בתינוקות הסובלים מפטיריון עור אטופי (Dermatitis Atopic), המכונה גם "אסטמה של העור". עם השקפת עין רחבה על עבודות מחקר קודמות הנוגעות לרגישות למזון המכיל בוטנים, נמצא כי התפעול המקופד והמתמיד של מזון מסוים זה יכול להוביל להקטנת סיכון התמתחות אלרגיות בכ-80% בהשוואה לטיפול במניעה מוחלטת ותפיסה של מזון כמזין מסוים.
ד"ר אביגדור סרברניק מוסיף ואומר כי ההתמצאות הנ"ל מצביעה על הקיום של שני מסלולי ריגוש למזון: הראשון הוא דרך חשיפה של מזון לעור, והשני הוא דרך חשיפה של מזון דרך מערכת העיכול. בשני המסלולים הללו, המערכת החיסונית יכולה להגיב תחושתית לקרינת המזון ולפתוח תהליכים אלרגיים.
ד"ר אביגדור סרברניק מציין כי לקראת סיום המחקר הדבר המרכזי המתגלה מממצאיו הוא כי ייעוץ להורים שילדיהם סובלים מפטיריון עור אטופי חייב להכיל מדריכים להימנעות משימוש במשמני עור המכילים אלרגנים למזון, שימוש בקרמים מבודדים על הפנים בעת האכלת הילד, וכן ייעוץ לשימוש בטכניקה של מתן המזון לילדים כבר בשלבים המוקדמים של האכלה. כך ניתן למנוע או להקטין באופן משמעותי סיכון התפתחות האלרגיות למזון, ולהבטיח טיפוח וטיפול מוקפדים לילדים שסובלים מאטופיה של העור.